luni, 23 mai 2016

De ce apare anxietatea dupa nastere

Anxietatea este o problema psihica care apare din motive variate si in cele mai multe situatii duce la depresii serioase. Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de depresii este depresia dupa nastere. Sentimentele de tristete, neputinta, temere sau frica exagerata ar trebui sa trimita mamicile direct la medicul specialist.

Depresia postpartum  

Depresia dupa nastere apare in general in prima sau in a doua saptamana dupa nastere. Bineinteles ca in functie de fiecare persoana in parte acest timp poate varia. Statisticile spun ca problema apare la 1 din 8 femei. Daca aceasta afectiune nu este tratata la timp, ea se poate agrava si chiar poate fi transmisa si copilului. Din fericire medicina a evoluat, iar astazi sunt o multime de metode de vindecare, cea mai cunoscuta fiind psihoterapia. Consilierea de specialitate se poate face numai cu mama, cu ambii parinti, chiar si cu copilul.

Depresia postnatala este reactia mamei in fata modificarilor hormonale, ce se manifesta in relatia sa cu copilul. Din pacate, femeile aflate in astfel de situatii isi neglijeaza copii si ii resping, dar exista si cazuri contrare, in care mamele au o grija obsesiva. Depresia nu se manifesta neaparat prin stari de somnolenta, oboseala, triste sau melancolie. Mama poate avea chiar si stari de agresivitate atat fata de copil, cat si fata de cei din jur.


O reactie frecventa este anxietatea, manifestata deseori prin atacuri de panica. Anxietatea este o frica si o temere exagerata fata de o posibila situatia, imaginata de mama. Simptomele in astfel de cazuri sunt: crize de plans, insomnii, tulburari comportamentale, stari de lesin, greata, frisoane etc.

Uneori anxietatea, impreuna cu atacurile de panica pot pune in pericol mama si copilul deoarece un atac de panica poate dura si 20-30 de minute, momente in care mama isi poate controla corpul in mod normal.